Pages

Friday, May 14, 2010

KUBUR GELAP KUBUR TERANG

azab kubur.....


Tadi kutbah jumaat katib bace kutbah tajuk nye azab kubur tkot gak bobo denga nyer :(...msti kite semua x perasan sal bende nie kan?slalu org ckap mati sekali jer tp mati sekali 2 la kita kne guna kan peluang nie wat amal ibadat...bobo nak share sal nie bab bobo pon lalai ngan dunia yg fana nie...kita memang x leh lari dari wat dosa....same la ngan bobo huhuhu...kita nie manusia der nafsu kite kne jg diri supaya x ikot sgat ckap nafsu nie..kalau org ckap tepuk dada tyer selera..Klu tyer selera mmg la x penah cukup.Pas nie kite ckap tepuk dada tyer iman baru betui :)......




NABI MUHAMMAD s.a.w pon berdoa kat ALLAH s.w.t supaya ringankan azab kubur anak baginda ZAINAB.Anak NABI MUHAMMAD s.a.w pon kene azab kubur ini kan kite manusia yg mmg hari-hari wat dosa mcm ner la nti kita kan kat dalam kubur nanti?huhu....dalam kutbah 2 lg cube kita bayangkan orang yg dah mati 1000 taun yg dulu klu die kene siksa mcm ner la kan...spai skang pon kene siksa lg bab dunia nie lom kiamat...klu kita tau bile kita nak mati snang kita nak siap2 kan diri.Contoh nyer mcm umh kite x der air smlm org ckap,sok x der air msti kita simpan air byak2 kan tuk wat bekalan?hmm mcm 2 la kita dah terhantuk baru terjaga. Kalau kita byak wat pahala amal ibadat byak sedekah insyallah kubur kite terang mcm taman syurga best nyer dok dalam kubur klu mcm 2 kan...klu byak wat dosa maksiat zina kubur kite glap mcm dalam neraka yang teman kite kala jengking ular ulat tkot nyer nak mati mcm 2 huhu....bobo x baik sgat bobo mengaku tp just nak share per yg bobo denga td ngan kwn2 kat blog nie So pas nie nak wat dosa pk2 la yer....yg baik ambik simpan yg buruk maap bobo mintak...k salam :P

12 comments:

crayon said...

takut aku tgk gambaq tu..

shameel Iskandar said...

mati itu pasti

bobo said...

crayon bobo pon tkot gak tgok nyer huhuh
yup cik iskandar mmg mati 2 pasti tp x tau ble jer

abah aman said...

salam bobo,
kematian itu adalah permulaan kehidupan yang kekal.

.s.o.f.i.a. said...

takut gak tengok gambar tu....... =(

Nad said...

pict yg menginsafkan.. :)

tirah watif said...

ya, mati itu pasti.
=)

fafa said...

kta kna selalu suburkan jiwa kita dgn perkara yg menginsafkn seperti mati...
ia umpama antivirus untuk dr kita menjauhkan diri dr kemungkaran...

Umie Nadhirah said...

Pict tu BOBO snap sendiri ke?

sidah said...

slalu la kite ingat akan mati..
dan selalu la kite saling ingat-mengingati..

:)

NadiaShafiqa said...

takut mati...tanda amalan diri sy nih masih sikit.. takut dan malu dengan amalan yang sedikit..dugaan dunia kuat...

jaja9 said...

ish..ish...insaf jap baca entry nih...huhuhu..takutt..

Post a Comment