Pages

Tuesday, May 11, 2010

FAKTA DAN FAKTA LAGI


-Lalat merupakan sejenis serangga yang boleh terbang. Lalat makan dengan memuntahkan air liurnya keluar dan menyerap kembali makanan yang separuh hadam masuk kedalam perutnya melalui belalainya.Lalat bergerak kebelakang ketika mula-mula terbang.
-Siput merupakan haiwan jenis moluska, kelas Gastropoda yang mempunyai cangkerang yang berputar. Siput tidak bertulang belakang (invertebrat). Siput mempunyai kulit cangkerang yang keras. Haiwan gastropoda lain yang tidak mempunyai cangkerang dikenali sebagai lintah bulan. Siput terdapat di air tawar, air masin, dan di daratan.Siput boleh tidur sehingga selama tiga tahun.

-Meludah adalah tindakan menyingkir air liur atau bahan lain dari dalam mulut. Ia biasanya dianggap tidak senonoh dan merupakan pantang sosial di kebanyakan bahagian di dunia, sungguhpun meludah masih boleh dilihat di sesetengah tempat (sebagai contoh, ia masih berleluasa di China). Penyakit boleh merebak melalui cara ini.Purata setiap manusia meludah sebanyak 25,000 kali sepanjang hidupnya ia boleh manjadi dua buah kolam renang kalu dikumpul.


-Tanah adalah bahagian kulit bumi yang terdiri daripada mineral dan bahan organik. Tanah sangat penting peranannya bagi semua kehidupan di bumi, kerana tanah mampu mendukung kehidupan tumbuhan di mana tumbuhan menyediakan makanan dan oksigen kemudian menyerap karbon dioksida dan nitrogen. Komposisi tanah berbeza-beza pada satu lokasi dengan lokasi yang lain.Jika dibahagikantanah di bumi kepada semua anak Adam,secara purata setiap manusia hanya mendapat 100 kaki persegi.

8 comments:

cracked bunny said...

ptut la siput lambat je.suke tido laa

bobo said...

heheh..bab 2 la tdo jer keje die :P

Nuraisyyah said...

gmbar yg utk fakta meludah 2 xsesuai laaa..tue gmba air liuq..pe kate amek gmba bobo tgah mludah..baru best..muahahahaha,..;p hahak...gud sharing..nice3..:D

noor afzan said...

kenapa lalat suka meningggalkan ping atas makanan?
it utelur2 lalat kan?

Sharinginfoz said...

thanks for sharing

Pendidikan VS Pengalaman Kerja

princeduyong said...

antara lalat dan siput...keduanya makhluk kecil yang mewarnai dunia...

Wawa~* said...

mak aih lamanyaa sipot tido... hahaha. pasni sape kuat tido leh pnggil depa sipot khinzir tu laaa.. hehe...

ellenyna said...

lamenye siput tidur..

Post a Comment