Pages

Tuesday, May 25, 2010

HELANG VS KAMBING

hmm mcm nie la hidup kat dunia...hukum alam :(

thanks IQA


I. Thank and link the person that give you the award.
hey cik iqa..big thnx to u sebab bagi bobo award comey ni..hee...comey tau..sukee


INI FANE


INI AWARD FANE

II. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
nanti bobo bg tau  dekat shoutbox korang yer :P

III. Contact said blogs and let them know they've won the award
done.hahah

IV. State 7 things about yourself
 bobo ske vespa 
bobo minat vespa 
bobo layan vespa
bobo ske awek bwk vespa
bobo syg vespa 
bobo syg nd 8830
lehih baik naik vespa :P





Sunday, May 23, 2010

TERIMA KASIH CIKGU

salam...ase nyer lom terlambat bobo nak wish selamat hari guru kat semua cikgu kat malaysia nie heheheh....insyallah klu der rejeki bobo pon jdi cikgu gak tp tuk budak pas spm la hehehehe insyallah doa2 yer amin.thanks kat semua cikgu yg penah aja bobo dari tadika masuk skolah rendah masuk skolah menengah masuk skolah teknik masuk ilp masuk adtec masuk jmti n now masuk ciast beaper bayak masuk la heheh...Skang kak bobo pon jdi cikgu tp die aja budak istimewa.

ini la student akak bobo :)

thanks IQA :P

AWARD

thanks kat iqa bg bobo award nie n bobo akan slalu mai blog IQA heheheh :P

thanks kak mimi :P


AWARD


Salam...semua terima kasih pada..... kak mimi yg bg bobo award nie thanks kak mimi :P
usop
qdine
cute
seri
cgio
CIKGU NANA 
peeya
zoulsara
madihah
jaya jr.
ultraman88
yus
qafan
-ice-
aidi-safuan
lyana
r0y
naomei
matderis
alif
uncle
dahlia
TTT
mieran
captain88
bo
aisyyah
mijie
ibuarifa
gadisEmo
chybee
a loqman
sufferedgezine
nurizs
bobo

Wednesday, May 19, 2010

award dan tag ! siap sedia korang aku tag sekali ! hee

1. copy award ini kat blog korang




2. buat ucapan korang kepada pemberi award dan perasaan korang

thanks kat linda musee bab tag bobo yer heheh :P


3. jawab soalan soalan tag ni

*apa yang sedang bermain di fikiran anda sekarang ?
mcm ner la bobo nak wat fyp(final year project)

*apakah nama samaran korang ?
bo
manje
adik 
bobo

*nyatakan 3 orang yang anda sayang
Rasulullah SAW
keluarga dan kawankawan
bobo syg nd 8830

*panggilan untuk si dia
nickname untuk dia,hang jer heheheh :P

*hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa
vespa px 200

*blog mana yang korang suka visit dan yang boleh aku follow jugak

Tuesday, May 18, 2010

PERTAMA KALI

salam aip sowi lame x update blog bobo p bercuti la :P just nak citer skit pengalaman bobo  heheh...pertama kali bobo jadi pengapit huhu...ase glamor ase mcm bobo yg kawin heheheh...tp letih  gak ek jdi pengapit nie huhu...bulan 2 aritu time wan ngan huda kawin :)

 pic pengapit yang gumbira :)


 pic pengapit tengah tggu pengantin lame siot 


 pengantin dah sampai jauh tul umh pengantin pompuan heheh..
padehal dok Tasik nagn Batu Gajah jer pon huhu


Friday, May 14, 2010

KUBUR GELAP KUBUR TERANG

azab kubur.....


Tadi kutbah jumaat katib bace kutbah tajuk nye azab kubur tkot gak bobo denga nyer :(...msti kite semua x perasan sal bende nie kan?slalu org ckap mati sekali jer tp mati sekali 2 la kita kne guna kan peluang nie wat amal ibadat...bobo nak share sal nie bab bobo pon lalai ngan dunia yg fana nie...kita memang x leh lari dari wat dosa....same la ngan bobo huhuhu...kita nie manusia der nafsu kite kne jg diri supaya x ikot sgat ckap nafsu nie..kalau org ckap tepuk dada tyer selera..Klu tyer selera mmg la x penah cukup.Pas nie kite ckap tepuk dada tyer iman baru betui :)......

Tuesday, May 11, 2010

FAKTA DAN FAKTA LAGI


-Lalat merupakan sejenis serangga yang boleh terbang. Lalat makan dengan memuntahkan air liurnya keluar dan menyerap kembali makanan yang separuh hadam masuk kedalam perutnya melalui belalainya.Lalat bergerak kebelakang ketika mula-mula terbang.




-Siput merupakan haiwan jenis moluska, kelas Gastropoda yang mempunyai cangkerang yang berputar. Siput tidak bertulang belakang (invertebrat). Siput mempunyai kulit cangkerang yang keras. Haiwan gastropoda lain yang tidak mempunyai cangkerang dikenali sebagai lintah bulan. Siput terdapat di air tawar, air masin, dan di daratan.Siput boleh tidur sehingga selama tiga tahun.

Monday, May 10, 2010

Masjid Al-Aqsa dan Qubbat As-Sakhrah(Dome of Rock)

TAHUKAH ANDA YANG MANA SEBENARNYA MASJID AL-AQSA?
Masjid Al-Aqsa, adalah sebahagian daripada kompleks bangunan-bangunan agama-agama diBaitulmuqaddis dikenali sebagai Gunung Majed atau Al-Haram Al-Sharif dantapak ibadah suci yang ketiga (Tapak Ibadah Suci) kepada Muslim dan Har ha-Bayit (Kuil Suci) kepada Yahudi.
Masjid ini terletak di Baitulmuqaddis Timur, satu kawasan pertelingkahan yang ditadbir sebahagiannya daripada Israel tetapi dituntut oleh Palestinsebagai sebahagian daripada Palestin yang baru. Masjid terbesar di Baitulmuqaddis, ia boleh memenuhi lebih kurang 5,000 orang yang beribadah di dalam dan di sekitarnya.
Masjid ini ditadbir oleh pihak Waqf sejak zaman pendudukan Israel pada tahun 1967.
NAMA ASAL 
Nama "Masjid Al-Aqsa" bermaksud "masjid paling jauh", dan ia mungkin diambil daripada Isra and Mi'raj, satu tradisi Muslim tentang perjalanan lebih kurang pada 621 Nabi Muhammad s.a.w.(570-632). Berdasarkan pada ayat al-QuranNabi Muhammad s.a.w. melalui perjalanan dengan menaiki Buraq daripada "masjid al-haram" ( di Mekah di selatan Arab Saudi ) hingga ke "masjid paling jauh" (Masjid al-Aqsa), dan daripada satu batu di sana, Nabi Muhammed menaiki Buraq dan kemudiannya naik ke langit, ditemankan oleh malaikat Jibril, dan menghabiskan masa menjelajah langit dan menerima wahyu mewajibkan solat sebelum kembali ke bumi dan berkomunikasi dengan orang-orang yang beriman. Lokasi "masjid paling jauh" tidak dinyatakan dengan jelas di dalam al-Quran, tetapi ia berkait rapat dengan Baitulmuqaddis, walaupun Baitulmuqaddis tidak dinyatakan secara jelas di dalam al-Quran.
ini adalah Masjid Al-Aqsa yang sebenar

Kuil Suci(solomon temple)

ini adalah gambaran Kuil Suci(solomon temple)

Kuil Suci atau Bait Allah (Bahasa Ibrani:Bet HaMikdash ; "The Holy House") ialah sebutan untuk pusat peribadahan Yahudi di Jerusalem kuno, di Bukit Bait Suci. Bangunan ini digunakan untuk beribadah dan mempunyai fungsi utama untuk mempersembahkan korban korbanot. Selama beberapa abad tempat ini menjadi pusat ibadah agama Yahudi.
Menurut Kitab Suci Ibrani (Perjanjian Lama), Bait Suci ini dibangun oleh Salomo (Nabi Sulaiman) padaabad ke-10 SM untuk menggantikan Khemah Suci yang dibangun oleh Nabi Musa.

Agama Yahudi Ortodoks

Judaisme Ortodoks percaya dan mengharapkan bahwa Bait Allah akan dibangun kembali dan ibadah kurban, yang dikenal sebagai korbanot akan kembali dipraktikkan dengan pembangunan kembali Bait Allah yang ketiga.

Sunday, May 9, 2010

INI FAKTA BUKAN AUTA




-jika anda cuba mengira jumlah keseluruhan bintang yang ada di langit dengan kadar satu bintang sesaat,anda memerlukan masa 3,000 tahun untuk mengira kesemuanya.


-lebih kurang 0.7 peratus penduduk dunia mabuk setiap detik


-purata kita tidur 24 tahun dari keseluruhan hidup kita


kawan dan musuh



Hadapi kawan atau musuhmu itu dengan wajah yang menunjukkan kegembiraan, kerelaan penuh kesopanan dan ketenangan. Jangan nampakkan sikap angkuh dan sombong.....Imam Al-Ghazali



sayang selimut....


INDAHNYA SUBUH


“BANGUN, bangun. Dah masuk waktu subuh ini. Apa nak jadi ini ha, sayang sangat selimut.”


RASULULLAH SAW bersabda maksudnya: "Sesiapa yang menunaikan solat 
Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah SWT. Kerana itu, janganlah 
kamu mencari jaminan Allah SWT dengan sesuatu (selain daripada solat), 
yang pada waktu kamu mendapatkannya, lebih-lebih lagi ditakuti kamu 
tergelincir ke dalam api neraka." (Hadis riwayat Muslim)Muhammad Abdur 
Rauf al-Munawi dalam kitabnya at-Ta'arif menegaskan, as-Subhu atau 
as-Sabah adalah permulaan siang hari, iaitu ketika ufuk berwarna merah 
jingga di langit tertutup oleh tabir matahari. 

Adapun solat Subuh ibadat yang dilaksanakan ketika fajar siddiq dan 
berakhir pada waktu matahari terbit.Solat Subuh memiliki banyak daya 
tarikan kerana kedudukannya dalam Islam dan nilainya yang tinggi dalam 
syariat. Banyak hadis mendorong untuk melaksanakan solat Subuh serta 
menyanjung mereka yang menjaga dan mengerjakannya. 

Rasulullah SAW mengetahui waktu Subuh adalah waktu yang sangat sulit 
dan payah untuk bangun dari tidur. Seorang Muslim bila dibiarkan begitu 
saja (tertidur), akan memilih untuk merehatkan dirinya sampai terjaga 
hingga terbit matahari dan meninggalkan solat Subuh, atau 'Subuh 
gajah', iaitu dikerjakan solat Subuh tidak pada waktunya yang betul. 

Rasulullah SAW mengkhususkan solat subuh dengan beberapa keistimewaan 
tunggal dan sifat tertentu yang tidak ada pada solat lain. Banyak 
keutamaan dan kelebihan yang didapati di waktu subuh. 








Saturday, May 8, 2010

hmmm....sedap nye :)

untuk tempahan majlis kawin,bertunang,hari lahir 
harga sebijik RM 4.00
tempahan hendaklah melebihi 25 bijik keatas 
flavor based on request
delivery area hilir perak,sh alam and kl

student life


banyak tempat gak aku belaja tapi tak gak pandai2 heheh...betui la ilmu nie lg kita cari lg kita x tau nie pic kat klas tapi x study pon...hehehehe


 pic nie mase study kat SEKOLAH TEKNIK SRI ISKANDAR dulu...2 taun jer dok kat bote tp macam2 jadi hehehe...skolah nie horror la...ingat lg kene kacau la kane sampok la....heheh paper pon best bab jadi kenagan spai bila2 :P  (E PANGKAH 5@ EX5)

 pic nie mase dok study kat ILP PEDAS NEGERI SEMBILAN 1st time p tempat org takot gak...dah la jauh dari family nak blik pon susah.mase kat sini la dapat name manje remboo  yg bg hahahah....lekat spai skang :P best dok n9 (EKAU AKA-AKA KAN DEN?)


pic mase study diploma kat ADTEC KULIM kat KEDAH penah la main bola tuk klas...dapat jadi top striker lg tapi x penah pon boh gol....heheheheh



nie pic dak klas mase diploma semua nyer segak2 mcm org utara ckap la...:P(PELAK HANG)




pic nie mase study kat JMTI PENANG wat advance dip...best gak mkn nasi kandar huhuhu subuh2 pon cari nasi kandar,kengkawan best semua sempoi HOD lg sempoi CIK ZAIBIDI mmg best....tp der problem dok penang yg wat x best 2 x abis study pon kat jmti :( (AMBOI IDUNG MANCONG MCM MENARA COMTAQ) :P


pic nie mase kat CIAST SHAH ALAM wat advance dip gak tp kat sni free dapat elaun lg...2 kli mintak kali ke 2 alhamdulilah dapat :)


ciast wat renovation puluh2 juta tp bus pon rosak kat high way.....wat malu jer :P


PERMATA NUSANTARA BAHAGIAN 3


Y.A.B. Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat (Jawi: نئ عبدالعزيز بن نئ مت) merupakan Menteri Besar Kelantan kini. Namun imej beliau lebih terserlah sebagai seorang ulama, di samping merupakan Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS).
Pada tahun 2008, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (GERAK) telah menganugerahkan beliau sebagai Menteri Besar yang memiliki rekod paling bersih di Malaysia. Anugerah itu diberikan sebagai menghargai usaha beliau menentang gejala rasuah sepanjang mentadbir Kelantan selama hampir 18 tahun.
Pada tahun 2009, beliau diletakan diantara 50 tokoh Islam berpengaruh didunia dan disenaraikan dalam buku berjudul "The 500 Most Influential Muslims

PERMATA NUSANTARA BAHAGIAN 2

Muhammad Yusuf bin Ahmad atau lebih dikenali sebagai Tok Kenali (1868 – 1933) ialah seorang tokoh tokoh ‘Ulama’Ulung , guru agama Islam yang agung, tokoh pembangun pemikiran umat Islam di dunia dan pencetus ilmu pengajian Islam di Malaysia dan Asia Tenggara khususnya, di awal abad ke-20. Beliau seorang Alim Rabbani yang dalam hidupnya banyak berpandukan kitab Suci Al-Quran disamping Sunnah Nabi Muhammad Shallallaahu alaihi wasallam. Beliau disebut juga sebagai seorang yang memilih hidup sederhana dan juga seorang wali keramat dan mendapat ilham daripada Allah dan ilmu laduni (Ilmu Kurniaan Ilahi tanpa belajar).

 

Kebolehan Luar Biasa

Kecenderungan Tuk Kenali dalam pelajaran adalah nyata sejak kecil lagi. Perasaan ingin maju dan ingin tahu adalah meluap-luap di dadanya. Dalam tempoh yang pendek dia telah dapat mengkhatami pembacaan kitab suci Al-quran dan dapat menulis dengan baik. Kerana itu tidaklah hairan mengapa dia telah dipilih oleh penggawa daerahnya untuk menjadi seorang kerani sebagai pembantunya dalam mengira dan menguruskan hasil-hasil tanaman dan kebun di kawasan tersebut sewaktu dia berusia antara tujuh ke lapan tahun.
Dalam beberapa laporan lain, misalnya laporan dari salah seorang penduduk Kubang Kerian yang menceritakan pada wartawan Majalah Tiga yang ditayangkan pada Sabtu, 13 Jun 2009.Pemuda itu menceritakan bahawa ayahnya telah menceritakan kepadanya tentang kisah kebolehan Tok Kenali.Bapanya mencritakan bahawa pada suatu ketika,di sebuah kampung di Kelantan,terdapatnya beberapa masyarakat Melayu Kelantan lama yang suka menyabung ayam dan menyabung lembu,keadaan pesta menyabung itu sangat bising dan hiruk pikuk lantaran keasyikan masyarakat yang suka pada perbuatan menyabung haiwan,(pada kebiasaannya perbuatan menyabung haiwan dapat menyebabkan masyarakat penyabung terdedah dengan kegiatan judi dan pergaduhan).Oleh demikian,Tok Kenali dan beberapa orang kampung telah terganggu akan kebisingan pesta sehinggakan Tok Kenali pada waktu itu beranggapan dan melafazkan bahawa terdapatnya rumah terbakar dikampung itu.Dengan kuasa Allah, pada petang hari pesta menyabung itu juga,kebanyakan dari rumah-rumah penyabung haiwan itu telah dijilat api keseluruhannya.Maka begitulah kekuasaan Allah SWT terhadap hambanya yang beriman dan ingkar.

PERMATA NUSANTARA


HAMKA (1908-1981), adalah akronim kepada nama sebenar Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah. Ia adalah seorang ulama, aktivis politik dan penulis Indonesia yang amat terkenal di alam Nusantara. Ia lahir pada 17 Februari 1908 di kampung Molek, Maninjau, Sumatera Barat, Indonesia. Ayahnya ialah Syeikh Abdul Karim bin Amrullah atau dikenali sebagai Haji Rasul, seorang pelopor Gerakan Islah (tajdid) di Minangkabau, sekembalinya dari Makkah pada tahun 1906.
Hamka mendapat pendidikan rendah di Sekolah Dasar Maninjau sehingga kelas dua. Ketika usia HAMKA mencapai 10 tahun, ayahnya telah mendirikan Sumatera Thawalib di Padang Panjang. Di situ Hamka mempelajari agama dan mendalami bahasa Arab. Hamka juga pernah mengikuti pengajaran agama di surau dan masjid yang diberikan ulama terkenal seperti Syeikh Ibrahim Musa, Syeikh Ahmad Rasyid, Sutan Mansur, R.M. Surjopranoto dan Ki Bagus Hadikusumo.

Daftar Karya Buya Hamka

  1. Khatibul Ummah, Jilid 1-3. Ditulis dalam huruf Arab.
  2. Si Sabariah. (1928)
  3. Pembela Islam (Tarikh Saidina Abu Bakar Shiddiq),1929.
  4. Adat Minangkabau dan agama Islam (1929).
  5. Ringkasan tarikh Ummat Islam (1929).
  6. Kepentingan melakukan tabligh (1929).
  7. Hikmat Isra' dan Mikraj.
  8. Arkanul Islam (1932) di Makassar.
  9. Laila Majnun (1932) Balai Pustaka.
  10. Majallah 'Tentera' (4 nomor) 1932, di Makassar.
  11. Majallah Al-Mahdi (9 nomor) 1932 di Makassar.
  12. Mati mengandung malu (Salinan Al-Manfaluthi) 1934.
  13. Di Bawah Lindungan Ka'bah (1936) Pedoman Masyarakat,Balai Pustaka.
  14. Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (1937), Pedoman Masyarakat, Balai Pustaka.
  15. Di Dalam Lembah Kehidupan 1939, Pedoman Masyarakat, Balai Pustaka.
  16. Merantau ke Deli (1940), Pedoman Masyarakat, Toko Buku Syarkawi.
  17. Margaretta Gauthier (terjemahan) 1940.
  18. Tuan Direktur 1939.
  19. Dijemput mamaknya,1939.
  20. Keadilan Ilahy 1939.
  21. Tashawwuf Modern 1939.
  22. Falsafah Hidup 1939.
  23. Lembaga Hidup 1940.
  24. Lembaga Budi 1940.
  25. Majallah 'SEMANGAT ISLAM' (Zaman Jepang 1943).
  26. Majallah 'MENARA' (Terbit di Padang Panjang), sesudah revolusi 1946.
  27. Negara Islam (1946).
  28. Islam dan Demokrasi,1946.
  29. Revolusi Pikiran,1946.
  30. Revolusi Agama,1946.
  31. Adat Minangkabau menghadapi Revolusi,1946.
  32. Dibantingkan ombak masyarakat,1946.
  33. Didalam Lembah cita-cita,1946.
  34. Sesudah naskah Renville,1947.
  35. Pidato Pembelaan Peristiwa Tiga Maret,1947.
  36. Menunggu Beduk berbunyi,1949 di Bukittinggi,Sedang Konperansi Meja Bundar.
  37. Ayahku,1950 di Jakarta.
  38. Mandi Cahaya di Tanah Suci. 1950.
  39. Mengembara Dilembah Nyl. 1950.
  40. Ditepi Sungai Dajlah. 1950.

antik dan klasik part 2

antik dan klasik

Berani adalah sifat mulia.......

1. Barangsiapa yang memilih harta dan anak – anaknya daripada apa yang ada di sisi Allah, nescaya ia rugi dan tertipu dengan kerugian yang amat besar.


2. Barangsiapa yang menghabiskan waktu berjam – jam lamanya untuk mengumpulkan harta kerana takutkan miskin, maka dialah sebenarnya orang yang miskin.


3. Barangsiapa yang meyombongkan diri kepada salah seorang daripada hamba – hamba Allah, sesungguhnya ia telah bertengkar dengan Allah pada haknya.


4. Berani adalah sifat mulia kerana berada diantara pengecut dan membuta tuli.



sumone i miss very much

(arwah wak dalam kenangan 1986-2008 Al-fatihah)

Saat aku tertawa diatas semua
Saat aku menangisi kesedihanku

Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang

Selama aku masih bisa bernafas
Masih sanggup berjalan kukan slalu memujamu
Meski ku tak tahu lagi engkau ada dimana
Dengarkanlah aku kumerindukanmu

Happy Mothers Day to my mum Pn. Norlia

salam....just wanna wish my mum happy mothers day :P
thanks 4 everything love u so much.......

salam....all about me n all always be me :)

lahir pada 12 mac 1986...kat hospital lame teluk intan hmmm anak bongsu dulu der 5 beradik skang tinggal 4 beradik...ALLAH lg sayang arwah abg yg sulung....SHAMSUL RIDUAN name arwah abang walau x lame dok ngan abang byak gak pengalaman ngan abg....heheheh penah mandi kolah kat umh ngan abg....hahahahha mak blik mak marah,abg gak yg kene marah ngan mak selalu kene sakat ngan abg spai nak

salam....perkenalan


salam....pada semua warga blogger :)